Irodai masszázs: 1000-et fizetsz, 3000-et kapsz

Irodai masszázs: 1000-et fizetsz, 3000-et kapsz

Sokan úri huncutságnak tartják a masszázst, pedig számtalan költséget le lehetne csökkenteni, ha nem csak akkor fektetnénk egészségünkbe, amikor már baj van.

Ez nem csak egyénekre értendő, a vállalatok, cégek akár 10 számjegyű összeget is megspórolhatnak, ha készülnek munkavállalóiknak egészségprogrammal. Egyre több vállalatnál terjedt el az irodai masszázs, ennek lényegéről és jótékony hatásairól beszélgettem Voltig Tamással, a Voltig MED Vezető gyógymasszőrével, FDM terapeutával és Kinesio tape terapeute-val.


Ha te is gép előtt dolgozol, szinte biztos, hogy érezted már, hogy mindened elgémberedett a nap végére, görnyedsz, mint egy agár, fáj a nyakad, hátad, és ha még egyszer rá kell klikkelned valamire, tuti becsípődik egy ideg. A gyógymasszőr elmagyarázta, miért is van ez valójában.

„Az ülőmunka során a nyak, váll, vállöv izmainak kevés mozgása miatt keringési probléma lép fel ezeken a terülteken és az apró mozgásokhoz, mint egér kattintáshoz, vagy gépeléshez használt izomrostok között rendszerint kálcium rakódik le. A masszőr emiatt érzi azt, hogy nagyon kemény az izom. Ezt irodai masszázzsal nagyon jól fel tudjuk bontani és kiváló keringést csinálunk, amivel javul a koncentráció, a teljesítmény, mivel több oxigén és tápanyag jut a sejtekbe. Ráadásul így az immunrendszer is erősödik” – mondta Tamás.

Az úgynevezett ruhás masszázsok egyébként már évezredek óta léteznek, a Távol-Keleten, Kínában és Japánban előszeretettel alkalmazták régen is. A Tamás által is végzett irodai masszázs ezekből és a svéd masszázs fogásaiból alakult ki és kiválóan alkalmazkodott a mai rohanó világhoz.

„Általában pólóban vagy ingben, blúzban szoktak jönni a munkavállalók,
befekszenek szemből egy speciális irodai masszázs székbe, ahol teljesen
el tudják engedni izmaikat. Az első alkalommal feltérképezzük a dolgozó
izomrendszeri problémáit. Ezek után 15 percet dolgozunk
azokon az izmokon és izomcsoportokon, ahol a masszőr kolléga érzi, hogy fel kell
lazítanunk annak érdekében, hogy jól érezze magát a páciens.”

Jellemzően ülőmunkát végzők körében terjedt el az irodai masszázs, de Tamás szerint azoknál a fizikai munkát végzőknél, például raktárosoknál, ahol szintén alkalmazzák ezt, nagy hatékonysággal tudták növelni a teljesítőképességet.

„Visszajelzések alapján a munkavállalók háromszor nagyobbnak érzik az értékét egy ilyen szolgáltatásnak, mint, amit valójában a munkáltató fizet. Nem igazán jut eszembe még egy olyan szolgáltatás, ahol 1000 elköltött forintot 3000 forintnak érzékelnek.”

A pénzen kívül még más haszna is van, ráadásul mindkét oldalon. Például Tamás ügyfelei arról számoltak be, éves szinten kevesebb ember ment el betegállományba a cégeiktől, elégedettebbek és lojálisabbak lettek a munkavállalók. Az alkalmazottak értékelték, hogy a vállalat foglalkozik egészségükkel, munkaidőben el tudtak lazulni, nem került pénzükbe és idejükbe még munka után elmenni masszőrhöz, ráadásul jobban tudtak teljesíteni, ami hosszú távon a karriercélok könnyebb elérését is jelentheti.

Tamás egy olyan esetről is beszámolt, amikor egy igazán komoly problémát szűrtek ki az irodai masszázs segítségével.

„Daganatos problémára hívtuk fel a figyelmet, aminek egy hátfájás volt
az előjele. Nem kell megijedni, nagyon ritka, hogy egy daganat nyomjon egy
ideget, ami a hátba sugárzik. A kollégám nagy gyakorlattal rendelkezik, már az első alkalom után elküldte ultrahangra a pácienst, ahol kiderült, baj van, de szerencsére még időben. Ezért is nagyon fontos, hogy profik legyenek a gyógy masszőrök, akik
egészségügyileg teljesen felkészültek.”

Tamás szerint az a vállalat, amelyiknek van lehetősége ilyen szolgáltatást rendszeressé tenni, csak nyerni tud rajta, hiszen a piac egyik legértékesebb elemébe, a humán erőforrásba fekteti a pénzét. A Harvard Medical School felmérése szerint, ha egy vállalat 1,5 eurót egy dolgozó egészségébe fektet, az 5,60 euróként térül meg. Egyes nagyvállalatok minden évben készítenek statisztikákat, ezekben is jól látszik, azokban az években, amikor volt egészségprogram a cégnél, 7-10 számjegy között spóroltak a betegszabadságokon.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey