Összemosódott home officeban a munka és a magánélet?

Összemosódott home officeban a munka és a magánélet?

Ezekkel a praktikákkal könnyebb a váltás!

Az elmúlt időszak sokaknak a túlélésről szólt, mindegy, hogy egyedülálló, párkapcsolatban élő, vagy kisgyerekes az illető, mindenki megküzdött a saját démonaival. Nincs mit szépíteni ezen, elég szélsőséges helyzettel nézhettünk – vagy akinek még nem állt vissza a munkarendje, nézhet most is – farkasszemet. Frankó Luca környezetpszichológussal, pár-és családterapeuta jelölttel, a Legfittebb Munkahely Program egyik szakértőjével arról beszélgettünk, milyen apró praktikák segíthetnek bennünket abban, hogy könnyebben le tudjuk tenni a munkát otthon, ki tudjunk kapcsolni, hogy ne legyen napi 16 óra idegbaj az életünk.

Akik azelőtt nem dolgoztak sohasem home office-ban, azoknak azért volt nehéz, mert nem volt rutinjuk benne, akik már a járványhelyzet előtt is dolgoztak otthonról, azok pedig pont az otthoni munkavégzés legnagyobb előnyétől, a választás szabadságától estek el. A hard core verzió pedig egyértelműen a kisgyerekeseké, pláne, ha több különböző korú is van – ezt nagyon magyarázni sem kell. Léteznek azonban olyan apró kis trükkök, melyekkel még ebben a kiszolgáltatott helyzetben is segíthetünk magunkon.

Egy irodai nap nagy átlagban úgy néz ki, hogy összekészülődünk, eljutunk a munkahelyünkre, dolgozunk, majd szépen fogynak körülöttünk az emberek a délután folyamán, míg végül mi is letesszük a munkát és hazaindulunk.

„A fizikai környezet ilyenkor segít a váltásban, szakemberből pedig átlépünk a civil életünkbe, amint hazaérkezünk. Természetesen a digitalizációval és az okoseszközökkel szükségünk van a tudatosságra, például, hogy ne pörgessük át még lefekvés előtt az e-mailjeinket. Home office-ban azonban – főleg karantén idején – a fizikai környezet sokszor kifejezetten gátolja a munkavégzést. Az otthonunk tele van ugyanis olyan objektumokkal, amelyek nem feltétlenül a munkavégző, szakértő énünket szólítják meg, gondoljunk csak a kényelmes kanapénkra, vagy egy bepakolásra váró mosógépre. Rengeteg olyan tényezővel, tárggyal, folyamattal vagy élethelyzettel találkozunk a lakásunkban, melyek kizökkenthetnek a munkavégzésből. Természetesen egyénfüggő, kit mi és mennyire akaszt meg, így nincs is mindenki számára egy tuti home office recept”– mondja a környezetpszichológus.

Vannak azonban általános sztenderdek, melyek segíthetnek a koncentrációban, mint például:
– ha a helyiség ablaka, ajtaja nem privát térre néz, ahol elkalandozhat a gondolatunk, hanem az utcára,
– a megfelelő megvilágítás, a szellőzés, a kényelmes asztal, szék, amiben órákat is lehet ülni, mind ide tartoznak,
– és amennyiben lehetőség van rá, érdemes olyan helyiséget választani a lakásban, ami távolabb esik a privát terektől.

A környezetünk erősebben hat ránk, mint gondolnánk, ezt tudományos kutatások is alátámasztják.

„A környezetpszichológia az embert a mindenkori környezetével együtt vizsgálja. Azt gondoljuk ugyanis, hogy steril körülmények között, mondjuk egy laborban, teljesen máshogy viselkedünk, mint terepen. A viselkedésnek mindig van egy kontextusa, egy-egy történés megértéséhez a fizikai környezet nem leválasztható az emberről. Például, ha egy baráti beszélgetés egy elegáns étteremben, pezsgőspohárral a kezünkben, csinosan felöltözve zajlik, valószínűleg teljesen máshogy alakul, mintha ugyanaz a társaság egy sötét romkocsmában, farmerban, műanyag pohárból kortyolgatja az italát. A munkavégzéssel is ugyanez a helyzet. Ezért is fontos, hogy minél jobban megteremtsük a hozzánk leginkább illeszkedő munkakörülményeket, amelyek segíthetnek minket a nap során. Míg az irodában a munkaállomásunkat próbáljuk meg a magunk képére formálni, személyre szabni, addig az otthoni munkaállomásunkat is érdemes a lehetőségek mentén egy kicsit professzionálisabb térré varázsolnunk” – fejti ki Frankó Luca.

Ezeken felül nagyon lényeges a saját rutin kialakítása. Például, hogy ne az ágyból felkelve, pizsamában üljünk le a gép elé, hanem ugyanúgy hagyjunk magunknak, az agyunknak időt az átzsilipelésre, mintha az irodába mennénk be. Reggelizzünk, akár sportoljunk is, majd öltözzünk fel kényelmesen, de a munkánknak megfelelően. Vannak olyan apró praktikák is, hogy kiválasztunk egy dolgozós bögrét magunknak, amit csak munka közben használunk és azt készítjük be reggel a laptopunk mellé. Akár egy ilyen apróság is segítheti ugyanis a hangolódást.

„A nap lezárása ugyanolyan fontos. Hasznos lehet, ha elpakoljuk a laptopot egy fiókba, vagy a munkaidő lejártával levegőzünk, sétálunk egyet, mielőtt nekiugrunk a házimunkának. Kutatások bizonyítják, hogy home office-ban az adrenalin szint sokkal lassabban áll vissza a normál szintre, ezekkel az átzsilipelő rutinokkal ezen tudunk javítani.”

A pörgős munkanapokra természetesen a testünk is reagál, azért is fontos lecsendesíteni, mert nem jó, ha az ébren töltött 16 órát felfokozott állapotban töltjük. Persze ez is függ a munkánk típusától, személyiségünktől, de akár a magánéletünktől is. A határokat mindenesetre sokszor magunknak kell meghúzni, nemcsak térben, de időben is.

„Az esetek nagy részében ugyanis nem elvárás, hogy reggel hatkor vagy éjfélkor is azonnal válaszoljunk egy e-mailre, de mi se várjuk el a kollégáinktól, hogy a péntek délután még gyorsan kiküldött kérdéseinkre hétfő reggelre ott legyen a válasz” – hangsúlyozza a szakértő.

„Extrém helyzet mindenkinek a karantén, azt tapasztalom, mindennek nagyobb lett az amplitúdója. Ha valami jó történik, azt nagyon jól éljük meg és a mindennapok szépségeinek is jobban átadjuk magunkat. Ha pedig valami rossz ér minket, azt talán jobban megszenvedjük, hiszen például a jól bevált megküzdési stratégiáink kevésbé elérhetőek, mint mondjuk egy kellemes úszás vagy egy baráti beszélgetés. Mindez pedig természetesen visszahat a személyes és a szakmai kapcsolataink alakulására is”.

A legérdekesebb kérdés, hogy mi lesz ezután, egy ugyanis biztosan állítható, semmi sem lesz már a régi. A munkáltatói és a munkavállalói igények is megváltoztak, sok, eddig lehetetlen dologról kiderült ugyanis, mégiscsak megoldható, és sok dolog leegyszerűsödött. Fontos pillanatokat élünk meg, sok minden átíródik, esély van egy jobb rendszer kialakítására.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey