10 dolog, amiért fitten tart a csókolózás

10 dolog, amiért fitten tart a csókolózás

Ha tavasz, akkor szerelem, ha szerelem, akkor csók. Már csak Valentin nap miatt is adott a téma, így utána néztünk, miért is esik olyan jól a csók, és magunk sem gondoltuk volna, hogy ennyi mindenre jótékony hatással van…
Már a 19. században elkezdődtek a csókkal kapcsolatos kutatások. Bár egyetlen csók alkalmával kb. 80 millió baktérium cserél gazdát, ez egy természetes vakcináció, azaz egy másik ember baktériumflórája antitesteket termeltet bennünk, így javul az immunitásunk. Persze a vírusos betegségeket át lehet így adni, mégis a szakemberek azt mondják, hatalmas szerepe van egészségünk megőrzésében a csóknak. Íme néhány érdekesség:
1. Állítólag 5 évvel tovább élhet az a férfi, aki minden reggel megcsókolja szerelmét. Ez persze lehet mendemonda is, de egy próbát megér.

via GIPHY

2. A csókolózás percenként 2-6 kalóriát éget el, de minél szenvedélyesebb az a csók, annál többet. Ez már tény, és ha hozzá vesszük, hogy egy nő átlagosan 20 ezer- 100 ezer perc közötti időt tölt élete során csókolózással, egész jó a matek…
3. Egyetlen csók felér egy edzéssel is, ugyanis 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe, viszont a szájra puszi mindössze 12 izmot.
4. Fogaink védelmére is jó, hisz napi 3*5 perc csókolózás véd a fogszuvasodás ellen. A megnövekedett nyáltermelés miatt ugyanis megváltozik a száj PH értéke, vagyis savasból lúgos lesz, ez pedig nagymértékben csökkentheti a fogkőképződést és a fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét is. Viszont, ha sok éven keresztül olyan emberrel csókolózunk, akinek rosszak a fogai, a mienk is romlásnak indulhat.
5. Segíti a jótékony hormonok működését, adrenalint szabadít fel, és mivel csökkenti a stresszhormon szintet, nyugtató hatása is van a csóknak.
6. A hangulatunkat is javítja, ugyanis csókolózás közben az agy dopamint választ el, valamint szerotonint, ami kedvező hatással van a kedélyállapotunkra.
7. A rendszeres csókolózás hatására szebb lesz a bőr is, csökken ugyanis a dermatitisz, a kiütések, pattanások előfordulása.
8. Még az allergiára is jó, ugyanis a csók csökkenti az úgynevezett IgE antitest-képzést a vérben, ez felelős az allergiás jelenségek kialakulásáért, a hisztamin felszabadulásáért. Arra viszont vigyázni kell, ha partnerünk ételallergiás, pl mogyoróra vagy kagylóra, és mi ezt fogyasztottunk, az ránézve nagyon veszélyes, akár halálos is lehet.
9. Védhet a szív- és érbetegségek ellen is, ugyanis a csókolózás alatt alacsonyabb a vérnyomás, sőt a koleszterin szint is.
10. Fájdalomcsillapításnak sem utolsó, a csók alatt a szervezet ugyanis endorfinokat is elválaszt, ez erős fájdalomcsillapító hatással bír.
Forrás: Faculty of Medicine https://forum.facmedicine.com/threads/10-reasons-kissing-is-good-for-you.16922/

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey