Top 5 munkahelyi wellness trend 2022-ben

Top 5 munkahelyi wellness trend 2022-ben

A világjárvány rengeteg változást idézett elő az életünkben és gondolkodásmódunkban egyaránt. Nemcsak az emberek magánéletére hatott ki, hanem nagyban átalakította a munkaerőpiacot. Sok munkahely vált hibriddé az online világ kiterjedésével és ehhez az új formátumhoz nem csak a munkavállalóknak kellett alkalmazkodni, hanem a cégek vezetőinek is. Át kellett gondolniuk a terveiket és a befektetési területeiket a vállalati jólét érdekében és már jól tudják, hogy a munkahelyi wellnesst elő kell mozdítani ahhoz, hogy a cég életben maradjon. A COVID-19 azóta is folyamatosan formálja a munkahelyi wellness kínálatot, aminek ma már túl kell mutatnia testi és szellemi egészségen – átfogó szemléletre van szükség.

A wellnessnek 7 dimenzióját tartják számon: érzelmi, lelki, társadalmi, környezeti, foglalkozási, testi és szellemi. A szervezeteknek gondoskodniuk kell arról, hogy olyan wellnessprogramot nyújtsanak az alkalmazottaknak, ami ezek közül mindegyiket megcélozza.

Összeszedtük azokat a főbb irányvonalakat, amerre 2022-ben fejlődni látszik a munkavállalói wellness, vagy amerre tartani kellene ahhoz, hogy a vállalat működése és a dolgozók egészsége fennmaradjon.

1. Munka- és magánélet támogatása

2022-ben növekedni fog az otthonról dolgozók száma és a munkaadóknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változó modellhez. Ahogy a munka és a magánélet egyre inkább összefonódik flexibilis munkaidő beosztásra van szükség – a vállalatoknak rugalmasságra kell törekedniük. Számításba kell venniük az olyan rugalmas munkakörnyezet megteremtését, ahol előtérbe kerül a dolgozók szellemi egészsége és ami mellett a vállalati növekedés sem marad el.

2. Személyes és virtuális aktivitások

Ma már mindenki számára ismert a home office fogalma és ez munkavégzési forma 2022-ben tovább fog növekedni. Ezzel párhuzamosan kell fejleszteni a cég technikai megoldásait is, ami nemcsak a megbeszéléseket és találkozókat helyezheti át az online térbe, hanem lehetőségeket ad a munkavállalóknak a mozgásra is. Eszerint a cég heti rendszerességgel jóga videókat vagy különböző edzések webes közvetítését adja a munkatársaknak igényük szerint, amivel fenntartják az aktivitásukat és javítják fittségüket, ami – már tudjuk, hogy – nem csak a személy egészségére, de a cég működésére is jó hatással van.

3. Stressz menedzsment

Nem csak a járvány helyzet, de a sok változás is növeli a feszültséget, így nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a wellness program egyensúlyt teremtsen mind az emberekben, mind a dolgozók között. Kimutatások szerint 2020-ban több országban is csúcspontokat ért el a munkavállalók stressz szintje, azóta fokozottan előtérbe kerültek a stressz kezelési technikák, amit ma vállalati szintre kell emelni, hogy megtérüljön a dolgozók wellness programjába fektetett haszon.

4. Mindfulness, meditáció és a holisztikus szemléletek növekvő népszerűsége

Egyre többen alkalmazzák a stressz csökkentésére azokat a módszereket, amik erősítik a tudatos jelenlétet, belső békét adnak, nyugalmat teremtenek és kapaszkodókat jelentenek az egyre növekvő feszültségben. Ezek a programok csökkentik az emberek aggodalmát, erősítik a rugalmas és kiegyensúlyozott gondolkodást, ami nem csak az életükre van jó hatással, hanem a munkavégzésükre is. Egy holisztikus szemléletű jólét programmal a munkaadó megmutatja az alkalmazottaknak, hogy nemcsak a munkájuk fontos a cégnek, hanem számít, hogy elégedettek legyenek az életükkel.

5. Pénzügyi támogatás a wellness programra

A pénzügyi nehézségek sok ember életében növelik feszültséget, ami stresszt és gyakoribb hiányzást okozhat, ezáltal alacsonyabb termelékenységet a cégnek. A hagyományos egészségügyi ellátástól függetlenül a cégen belül megtervezett teljes munkahelyi wellness fellendíti a személy egészségét és ezáltal az egész szervezet egészségét is. Az éves büdzsé tervezésekor nem szabad háttérbe szorítani a munkahely jóléti tervére fordítható támogatást, mert egy jól célzott program nem csak a fittséget, de a munkavállalók elkötelezettségét és hűségét is erősíti.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey