Kiosztották a Legfittebb Munkahely Díjakat

Kiosztották a Legfittebb Munkahely Díjakat

Elismerést kaptak a munkavállalóik egészséges életmódját támogató vállalatok. A nagyvállalat kategóriában első helyezést elért Unilever gyakorlata annyira hatásos, hogy a hiányzás miatt kiesett napok száma fele az országos átlagénak.

Magyarország a legkevésbé egészségtudatos országok közé tartozik, az elhízottak arányában pedig az első helyen állunk Európában. Ezekkel az OECD 2014-es egészségügyi felméréséből származó adatokkal támasztotta alá a munkahelyi egészségfejlesztés szükségességét dr. Szabó Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa a Legfittebb Munkahely díjátadóján.
A harmadik éve megrendezésre kerülő Legfittebb Munkahely Felmérés és Díj célja, hogy elismerje a dolgozóik egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat. A szervezők közép- és nagyvállalat, valamint közigazgatás kategóriákban értékelik az indulókat.

Dr. Szabó Ágnes, a program szakmai vezetője szerint Magyarországon a legnagyobb problémát a munkaadók szemlélete jelenti, amelyek többségében pluszkiadásnak vagy jutalomnak gondolják a dolgozók egészségének, aktívabb életmódjának támogatását. Annak ellenére, hogy az egészségfejlesztés megtérülő befektetés, 2015-ben Magyarországon a munkavállalók mindössze 36 százaléka számolt be arról, hogy munkaadója támogatja a sportolást, míg ez az arány Svédországban 78 százalék. Pedig az egészségprogramok gazdasági hatása már 1-2 év alatt is mérhető, elsőként a betegség miatti szabadságok csökkenő számában és a munkahelyi fluktuáció csökkenésében.

A múlt hét végén tartott díjátadó ünnepségen középvállalat kategóriában az HBO Holding Zrt., nagyvállalat kategóriában az Unilever Magyarország Kft., közigazgatás kategóriában pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium vehette át az elismerést.

„Az HBO Holding Zrt.-nél a vállalati sportolás és egészségfejlesztés 3-4 éve, egy saját edzőterem kialakításával kezdődött. Ekkor még ösztönösen cselekedtünk, azonban az elmúlt két évben a Legfittebb Munkahely Felmérésnek köszönhetően számos jól működő gyakorlatot ismertünk meg és vezettünk be” – emelte ki Sipos Anikó, az HBO HR-vezetője.

A nagyvállalatok között első helyezést elért Unilever egészségmegőrző programja annyira hatásos, hogy éves szinten mindössze 3,9 nap az egy munkavállalóra jutó átlagos hiányzás, miközben az országos átlag 8 nap.
„Egy összetett online tesztet követően minden résztvevő kollegánk saját kiértékelést kap testi-lelki jólétéről, erősségeiről, fejlesztendő területeiről. Emellett a cég párhuzamosan egy „vállalati diagnózist” kap, mely névtelenül összegezi a dolgozók állapotát. Ez utóbbi az alapja a vállalati program tervezésnek, amiben dolgozóink kisebb csapatai vállalnak aktív szerepet, ők találják ki a tesztperiódusok közötti aktivitásokat. A sikert jelzi, hogy a program immár az Unilever több külföldi központjában is bevezetésre került, jelenleg összesen 13 telephelyünkön működik” – foglalta össze gyakorlatuk lényegét Dr. Koppány Szilveszter, az Unilever regionális orvostanácsadója.

A közigazgatás kategóriában díjazott Nemzetgazdasági Minisztérium több tíz éves múltra visszatekintő Sport Clubja egyre népszerűbb a dolgozók körében, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a munkavállalók számos mozgásforma között tudnak választani. Az NGM Sport Club a sportolási lehetőségek további szélesítésén, színesítésén dolgozik.

A Legfittebb Munkahely Felmérést szakmai támogatóként és tanácsadóként a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) Egészségkommunikációs Központja segíti. A részt vevő vállalatok amellett, hogy pontos képet kapnak dolgozóik fittségi állapotáról, megismerhetik az ezen a területen elfoglalt jelenlegi helyzetüket és piaci pozíciójukat.

A Legfittebb Munkahely Díj nyertesei 2015-ben:
Középvállalat kategória: HBO Holding Zrt.
Nagyvállalat kategória: Unilever Magyarország Kft.
Közigazgatás kategória: Nemzetgazdasági Minisztérium

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey