Így mozgasd át magad az irodában!

Így mozgasd át magad az irodában!

Miért?

Valószínű, hogy mint ma a legtöbb ember, Te is túl sok időt töltesz az asztalodnál ülve az irodában a munkába temetkezve. Modern életünket úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legtöbbet ülhessünk, és sajnos az ülés, szó szerint megölhet minket.
Átlagosan napi 9,5 órát töltünk ülve. Onnantól kezdve, hogy felkelünk, leülünk reggelizni, majd beülünk a kádba, aztán a kocsiba vagy a tömegközlekedési eszközökre. Majd belépve az irodába egyből az asztalunkhoz ülünk. Ebéd időben természetesen ülve eszünk, majd munka után, ha még programunk van, elég valószínű, hogy ülve fogjuk tölteni a baráti találkozót is vagy színházi előadást, mely után haza megyünk leülünk vacsorázni, aztán pedig megpihenünk a kanapén. Gyorsan össze is jött az átlag 9,5 óra.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint, körülbelül 3,2 millió ember halálát okozza évente a fizikai aktivitás hiánya.
Az ülő életmódunk felelős a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának növeléséért, valamint az izom- és csontszilárdság csökkenéséért. Sajnos a legtöbben pedig ülés közben egyáltalán nem figyelünk a testtartásunkra, fejünk előrehajol, „nehéz”, és ez az előremutató fejtartás hosszú órákon át összenyomja az összes ideget, ami nyak és fejfájáshoz vezet.
A krónikus kiegyenlítés miatt fáradtságot és fájdalmat okoz, és olyan súlyos következményekkel járhat, mint az asztma, ülőideg fájdalom és ízületi gyulladás.
A jó hír az, hogy egy kicsit több tevékenység, mozgás beiktatásával megfordíthatjuk az elkerülhetetlen súlygyarapodást, és csökkenthetjük a betegségek kockázatát.
Számtalan módja van arra, hogy több aktivitást vigyél be a napodba. Vannak gyakorlatok az asztalnál, mint például a szék gyakorlatok és nyújtások, melyeket egyszerű elvégezni munka közben is. Ezekből írtunk össze most néhányat.
1. Nyaknyújtás
Húzd ki magad, és a jobb füled lassan közelítsd a jobb vállad felé (nem kell megérintenie!), majd néhány másodpercig tartsd ki, és ismételd meg a baloldalra is.
2. A csillagok elérése
Fond össze az ujjaidat és nyúljunk az ég felé, amennyire csak tudsz a fejed felet, úgy, hogy közben tartsd a tenyered a mennyezet felé.
3. Nézz körül
Fordítsd a fejed balra, és próbáld meg hátra nézni a vállad felett. Tartsd a pozíciót néhány másodpercig, majd ismételd meg a másik irányba is.
4.  Bólintás
Közelítsd le az állad a mellkasod felé, és finoman kezd el mozgatni a fejed jobbra-, balra.
5. Vállvonások
Húzd fel mindkét vállad a füleid felé, és néhány másodpercig tartsd fenn, majd engedd le.
6. Mellkas nyitó
Tedd hátra a karod és kulcsold össze a kezeidet, közben húzd ki magad és lassan emeld felfelé a karod ameddig bírod, majd tartsd meg 5-10 másodpercig.
Ezeket a gyakorlatokat rendszeresen elvégezve elkerülheted az ülésből fakadó krónikus fájdalmakat. +1, ahogy a munkavédelmi előírások is biztosítják számodra – óránként 10 percre kerüld a monitor előtti munkavégzést.
Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey