Felmérés készült Magyarország legfittebb vállalatairól

Felmérés készült Magyarország legfittebb vállalatairól

A hazánkban hiánypótló kezdeményezésként életre hívott Legfittebb Munkahely Felmérés eredményhirdetésén három: kis-, közép- és nagyvállalat kategóriákban hirdettek díjazottakat a 2013. évre vonatkozóan. A fővárosi Academy Golf Budapestben rendezett díjátadón a szervezők bejelentették: a felmérés pozitív fogadtatására való tekintettel 2014 ősszel ismét megrendezésre kerül a kutatás.

Ilyenkor tavasszal, a több hónapos téli lustálkodás után, mindig felkapott téma az egészséges életmód és a testmozgás. De nem csak a közelgő bikiniszezon és egyéni egészségügyi szempontok helyezhetik fókuszba a rendszeres mozgás fontosságát, hanem munkahelyi, sőt gazdasági aspektusok is. A felelős vezetők egyöntetűen vallják, hogy a munkavállalók jó egészségi állapota serkentőleg hat a cég gazdasági növekedésre, hiszen egy fitt munkavállaló kreatívabb, innovatívabb, koncentráltabb és motiváltabb a munkavégzés során. Ráadásul a helyes életmódot folytató dolgozók esetében a betegszabadságok száma is jóval alacsonyabb.

Ez az egyre szélesebb körben elfogadott megközelítés motiválta a Legfittebb Munkahely Felmérés és díj alapítóit, a Team Rekreáció Kft. és a főtámogató Sportkártya munkatársait arra, hogy egy nyílt kutatás keretében felmérjék és elismerjék a munkavállalók egészségéért aktívan tevő hazai vállalatok, szervezetek szerepvállalását, dolgozóik fittségi állapotát, valamint hogy további cselekvésre ösztönözzék őket.

„Nemzetközi szinten vannak számok, mért adatok a különböző vállalati mozgásprogramok hatásaira vonatkozóan. Magyarországon egy-két élenjáró vállalati példától eltekintve még nagyon gyerekcipőben járunk ezen a területen, és ezért is nagyon jó kezdeményezés a Legfittebb Munkahely Felmérés, hiszen a döntéshozókat is könnyebb meggyőzni úgy a testmozgás munkahelyi támogatottságának fontosságáról, hogy mindezt számokkal is alá tudjuk támasztani” – emelte ki a díjátadón tartott értékelő prezentációjában dr. Szabó Ágnes egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének és Sportgazdasági Kutatóközpontjának munkatársa.

A 2013-ban ingyenes programra összesen 34 vállalat, szervezet és több ezer munkavállaló jelentkezett. Az egyéni sportolási szokásokra és a munkaadók támogató attitűdjére, eszközeire vonatkozó kérdőívet végül 2585-en töltötték ki érvényesen. A valamennyi feltételnek (pl. elegendő mennyiségű és minőségű kitöltés) megfelelő résztvevők között három, munkavállalói létszám alapján felállított kategóriában hirdettek nyerteseket.

A 2013. évi Legfittebb Munkahely Felmérés első helyezettjei a kisvállalat (5-50 főt foglalkoztató munkahely) kategóriában a Hansgrohe Kft., a középvállalat kategóriában (51-500 főt foglalkoztató munkahely) a GE Healthcare, a nagyvállalat (501 vagy több főt foglalkoztató munkahely) kategóriában pedig a Hewlett-Packard Magyarország Kft. A felmérés eredményhirdetésére és a díjak átadására 2014. március 26-án került sor a fővárosi Academy Golf Budapestben.

„Külön sportágakra szervezünk sporteseményeket az év során, például kerékpár, squash, falmászás, pingpong és egyéb mozgásformák. Ösztönözzük az embereket, hogy vegyenek részt ezeken, van külön levlistánk, versenyeket, családi napokat szervezünk, anyagilag is hozzájárulunk a különböző kezdeményezésekhez. A Sportkártya is jelen van nálunk, segítünk a munkavállalóknak a szerződéskötésben, gyorsítjuk a folyamatot, hogy mielőbb kézhez kapja a munkatársunk a kártyáját és mielőbb elkezdhessen mozogni. Ez a díj nekünk egy nagyon fontos elismerés és megerősítés abban, hogy jó úton haladunk” – mondta el a díj átvételét követően Csizmadia Gábor, a GE Healthcare képviseletében.

„A HP-nál már hosszú múltra tekinthetünk vissza a sportolás tekintetében. Az egészségfejlesztés nálunk részét képezi a vállalatfejlesztési stratégiának. Két éve formálisan is megalakult a wellnessprogram és -csapat, aminek egyik része kimondottan a sportra koncentrál. Abszolút vallom, hogy a fizikai jólét kihat a szellemi teljesítőképességre, tehát aki rendszeresen sportol, annak a mindennapi munkájára is pozitív hatással van a sport. A program nem csak felülről, hanem alulról jövő kezdeményezés is. A vezetőség a keretet adja meg, és olyan sporttevékenységeket támogatunk, olyan sporteseményeken veszünk részt, amelyeken a kollégák szeretnének részt venni, ahova kedvük van menni, és ezeket a kollégák önkéntes alapon szervezik. Például havi rendszerességgel részt veszünk a BSI maratonváltóin. Nagyon jó kedélyű futások ezek. A BSI cégek közötti versenyben a legtöbb kollégát tudjuk megmozgatni a futóversenyeken. A munkatársak nem csak azért vesznek részt rajtuk, hogy nyerjenek, hanem a csapatszellem az, ami összetartja és hajtja őket. Részt veszünk a Bringázz a munkába! kampányban, Kerékpárosbarát Munkahely vagyunk, és van jégkorong-, kosárlabda-, focicsapatunk. Nagyon örülünk ennek a díjnak” – nyilatkozott Kovács Krisztina HR-igazgató a Hewlett-Packard magyarországi leányvállalatai nevében.

„A Hansgrohe a mai napig családi vezetésű. A lassan nyolcvanéves cégvezetőt mindennap látni, ahogy a gyár hátsó kapuján kimegy biciklizni vagy futni, és ez igaz az összes családtagra. Ezért nagyon örültem a díjátadón elhangzott megjegyzésnek, hogy milyen súlya van a menedzsment hozzáállásának abban, hogy milyen motiváltsága lesz a sport irányába az alkalmazottaknak, mert ez a mi szervezetünkre nagyon igaz. Úgyhogy nagyon örültünk ennek a megtisztelő díjnak” – mondta el beszédében Császár Zoltán, Hansgrohe Kft. ügyvezetője.
A szervezők a résztvevőktől és további érdeklődő munkaadóktól kapott pozitív visszajelzésekre alapozva, korábbi terveik szerint, folytatják a programot. A 2014. évre vonatkozó felmérés felhívása várhatóan ez év szeptemberben lesz elérhető.

„A Legfittebb Munkahely Felmérésre mi egy hosszú távú befektetésként szeretnénk tekinteni. Nem a magunk, hanem a közösség, a munkáltatók és az egyének, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva. Talán a közigazgatást is hatékonyabban tudjuk megszólítani, ha még többen állnak majd a felmérés mögött, még több vállalat vesz részt benne. Ennek megfelelően 2014-ben is lesz Legfittebb Munkahely Felmérés. Ősszel szeretnénk elindítani a kutatást és novemberben átadni a díjakat. Idén már egy jóval sokrétűbb, összetettebb kutatást tervezünk megvalósítani” – jelentette be Czakó Márton, a felmérést szervező Team Rekreáció Kft. ügyvezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey