Ezért éri meg munkahelyi sportprogramot szervezni

Evopro

Ezért éri meg munkahelyi sportprogramot szervezni

-bemutatkozik a 2017-es Legfittebb Munkahely, az Evopro-

Az elkövetkező néhány blogbejegyzésben egy interjú keretein belül a tavalyi Legfittebb Munkahelyeket kérdeztük egészségmegőrző programjaikról, arról, hogy miért érdemes energiát fektetni a munkahelyi sportprogramba és ezeknek milyen hatásai vannak a cég mindennapjaira.
Az első vállalat, akik megosztják velünk tapasztalataikat, a 2017-es Legfittebb Munkahely kisvállalat kategóriában, az Evopro SC. Vezetője, Zimányi Róbert válaszolt kérdéseinkre.

evopo
Miért tartjátok fontosnak a munkahelyi sportprogram fenntartását?
Nálunk a sportprogram elsődleges célja az egészségmegőrzés, másrészt a közösségépítés szempontjából is releváns, elkötelezettséget is ad a kollégáknak, hogy érdemes ehhez a (sportos) csapathoz tartozni.

Hogyan indult a sportprogram, milyen indíttatásból kezdtétek el?
Az alulról jövő kezdeményezés és vezetői indíttatás egyaránt jelen volt.

Mióta működik nálatok munkahelyi sport?
2012-ig is voltak munkahelyi sport-programok, csak ad-hoc jelleggel és kevésbé szervezett módon. 2012 végén kezdődött el az intenzívebb, menedzsment-típusú szervezkedés, majd ennek következményeként létrejött a cégcsoport által támogatott sportegyesület, amely az óta is töretlenül működik és fejlődik.

Milyen elemei vannak a vállalati sportprogramotoknak?
Sportegyesület formájában működünk 10 aktív szakosztállyal, amelyeknek külön-külön felelősük van. Választható sportjaink: futás, úszás, motorsport, röplabda, fitnesz és jóga, tenisz, squash, asztalitenisz, labdarúgás, téli sportok, túrasport és hegymászás.

Milyen nehézségekkel szembesültök a sportprogram kapcsán és ezeket hogyan kezelitek?
Sok szervezést igényel egy nívós sportprogram megszervezése, nem beszélve arról, hogy a sportegyesületi önálló entitás létrehozása komoly jogi folyamat. Ha mindez sikerült, még akkor sem dőlhetünk hátra, hiszen a tagtoborzás és a meglévő tagok sportigényeinek kielégítése további komoly feladat. A mozgósítás a következő feladat, valamint a figyelem-, és érdeklődés fenntartása, hogy valaki ne csak 1-1 sporteseményre jöjjön el, hanem állandó résztvevőnk legyen és folyamatosan sportoljon közösségünkben.

Milyen pozitív hatásokat tapasztaltok?
Mindenképpen látható a közösségépítés pozitív hatása, elkötelezettség – növelés, hogy szeretünk ide tartozni és a munkaéleten kívül is érjünk el közös, céges (sport) eredményeket. Kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak a kollégák a test-lélek egyensúlyára épülő sportprogramjaink révén. Ha csupán számszakilag szeretnénk nézni, akkor megfigyelhető, hogy nőtt a szervezeten belüli produktivitás (a rekreáció mellett a kreativitás miatt is), kevesebb a hiányzásos (betegség miatti) szabadnapok száma, csökkenő presenteeism mutatkozik.

Mik a jövőbeli céljaitok? Mit szeretnétek elérni?
Szeretnénk, ha minél többen tudnák kihasználni és élvezni a sportegyesület adta lehetőségeket. Folyamatosan figyelnünk kell a változó sport-igényekre. Nehezen mérhető, de a közösségépítést és a kolléga test-lélek egyensúlyát szeretnénk tovább „növelni”, amelynek célja, hogy az egészség megléte mellett a különböző sportprogramok ugyanúgy egy kedvelt kikapcsolódási forma legyen mindenki számára. Emellett szeretnénk megtartani a Legfittebb Munkahely címünket, amelyért a jövőben is tenni fogunk.

Hogyan hatott a Legfittebb Munkahely Programban elért eredményetek a sportprogramra?
A Legfittebb Munkahely Programban való szereplésünk mindig egy újabb löketet ad, főleg a hezitáló kollégák számára. Az elmúlt évek dobogós eredményei, valamint a 2017-es győzelmünk bizonyítja számukra is, hogy érdemes sportolni. Mindenki szeret egy közösség tagja lenni, és ha azt látja, hogy többen sportolnak, és még élvezik is, ő is csatlakozni fog. Mindez pozitívan hat a közösségépítésre is. Mindemellett jelenlegi tagjaink számára is egy pozitív visszajelzés, hogy jó úton járunk!

Az Evopro is tökéletesen mintázza, azt, hogy egy jól szervezett hatékony sportprogram csak előnyökkel jár a vállalat számára.

Tud meg Te is, hogy mennyire fittek a munkatársaid. Jelentkezz szeptember 30-ig az idei Legfittebb Munkahely Programra. 

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey