Így termelj kevesebb szemetet a munkahelyeden!

Így termelj kevesebb szemetet a munkahelyeden!

Manapság kezd egyre „divatosabb” lenni a környezetvédelem. Ez baromi jó hír a bolygónknak és nekünk is, akik rajta élünk. A munkahely a második otthonunk, ahol a hetünk jelentős részét töltjük, tehát az, hogy ott is környezettudatosan létezzünk, ugyanúgy a mi felelősségünk. Ha tanácstalan lennél, min tudnál még változtatni, Bitay Andi bloggerrel összegyűjtöttünk pár tippet.

Andi a Maison blog szerzője és a környezettudatosság elkötelezett híve. Szerinte a munkahelyi szeméttermeléssel kapcsolatban alapvetően a szemléleten kell változtatni.

„A munkahelyeden nem vendég vagy, az, amit ott csinálsz, az nem „a másik gondja”. Mondok egy konkrét példát: lehet, hogy a mosdóba papír kéztörlőt helyeztek ki, de nem kötelező azt használni. Vigyél magaddal egy kisméretű törülközőt, amiben meg tudod törölni a kezedet, aztán kiteríteni az irodában.”

A munka során arra is érdemes odafigyelni, hogy feleslegesen ne nyomtassunk. A legtöbb dolog már megállja a helyét kizárólag digitálisan, de ha mégis nyomtatni kell, akkor lehetőség szerint válasszuk a dupla oldalas nyomtatást.

Sarkalatos pont az étkezés. Andi tanácsa a következő:

„Vigyél magaddal saját étkészletet, tányért, poharat és esetleg fémből készült szívószálat. Legyen textilszalvétád, amit használat után el tudsz csomagolni és hazaviheted kimosni. Érdemes a kulacs mellett magaddal hordani egy hordozható és zárható kávéspoharat is, ebből bármikor tudsz teázni, kávézni.

Ha elviteles ételt vásárolsz, akkor vidd a saját tárolódat és kérd abba, zacskó és műanyag evőeszközök nélkül. Vásárolj kimérten snacket, például csomagolásmentes boltban vagy piacon. Ezeket saját tárolóban könnyedén magaddal viheted. A csomagolóanyagok mennyiségét úgy lehet csökkenteni, ha az otthonról hozott szendvicset erre a célra készített vízálló szendvicstartó zsákban viszed, vagy méhviaszos kendőbe csomagolod. Ezekben az a jó, hogy nagyon könnyen tisztíthatóak, tehát használat után egy öblítést követően elcsomagolhatóak.”

Eleinte nehéznek tűnhet, ha valakinek sok új szokást kell meghonosítania a hulladékmentesebb élet érdekében, de hamar hozzá lehet szokni. Andi szerint a kulcsa az, hogy ha már megvannak a megfelelő saját eszközeid, akkor azokat valóban hordd magaddal. Az első napokban jó, ha van egy kis listánk otthon arról, hogy minek kell a táskánkba kerülni indulás előtt, utána már ez automatikusan menni fog.

A lista persze nem teljes, a sort még lehetne folytatni: például biciklivel közlekedni autó helyett, szelektíven gyűjteni a szemetet a munkahelyen is, és bio mosogatószerrel mosogatni vegyszer helyett. És neked milyen tippjeid vannak még?

 

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey