Kinek milyen mozgásterve lesz 2022-ben?

Kinek milyen mozgásterve lesz 2022-ben?

3 munkakör – 3 mozgásterv

Derűs, vidám, kiegyensúlyozott, egészséges, motivált munkaerő az irodában vagy otthon a gép előtt – minden vezető ezt szeretné. A cégvezetés sokszor erőt próbáló feladat és a stressz gyakran tovagyűrűzik a szervezet egészére. Sokan felismerték már, hogy ezek a terhek enyhíthetők, méghozzá egy jól működő wellness programmal, ugyanis a dolgozók egészsége és fittsége hozzájárul a cég gördülékeny működéséhez és a termelékenységhez. A munkavállalók megmozgatása hosszú távon nem csak gazdaságilag megtérülő befektetés. A dolgozói wellnessprogram haszna ma már nem megfoghatatlan – a Legfittebb Munkahely Felmérés éppen ezt vizsgálja, hogy mennyire hatékony a vállalati sport program és célba talál-e az erre szánt támogatás.

Különböző munkakörök különböző készségeket igényelnek és minden munkatípus máshogy hat a munkavállalókra. Példaként nézzünk három munkakört és azt, hogy milyen sportprogram tenne jót nekik;

IT-s vagy? Nem csak a számítógépnek, hanem a testednek is szüksége van karbantartásra

Software engineer, Full Stack Developer, SAP Business One Tanácsadó – munkakörök, ahol nagyon sokat kell a gép előtt ülni. Az IT-infrastruktúra üzemeltetése, a hibajelenségek elhárítása vagy a szoftverek telepítése és konfigurálása közben kék fény terheli a szemed és az elméd, ezért fontos munka után a friss levegőn kiszellőztetni a fejed.

Mit ajánlunk neked?

Ne csak a High-Tech környezetben mozogj otthonosan, hanem a kinti világban is és pihend ki aktívan a kütyük okozta fáradalmakat.

Kitűnő csapatjátékos vagy a munkában és ezt a szabadidődben is kamatoztathatod egy izgalmas foci vagy kosár meccsen. Itt ráadásul már nem egyedül leszel – a barátokkal, kollégákkal együtt töltött idő és a mozgás teljes kikapcsolódást nyújt a magányos munkaórák után. A számítógép előtt töltött hosszú órák ellensúlyozására üdítő lesz a friss levegőn mozogni. Testnek és szellemnek is jót tesz a csapatsport, ami után sokkal nagyobb koncentráló készséggel állhatsz neki a feladatoknak.

Az ügyfélszolgálaton – üsd ki a stresszt és ne te légy az érzelmi boxzsák

Az ügyfélszolgálatos mindig türelmes, empatikus, alkalmazkodó, akkor is, amikor nehéz kedvesnek lenni. 🙂

Az ügyfelek problémáinak kezelése komoly megpróbáltatás elé állítja az ügyfélszolgálaton dolgozókat, ezért a stresszhatás még fokozottabban jelentkezik. Ez nem az a munka, ahol a gép előtt ülve csendben, elmerülve lehet dolgozni napi 8 órát. Ez a meló igazán próbára teszi az idegeket és hangszálakat is.

Hogyan kezeld jól az ügyfeleket?

Ebben nem mi adnánk tanácsot, azonban abban biztosak vagyunk, hogy egy esti box edzés vagy valamilyen küzdősport jellegű órán tutira le tudod vezetni a munkában felgyülemlett stresszt. A rendszeres edzés a pszichológiai immunrendszered is erősíti, amit a munkád nagyban meg is kíván. Az ilyen jellegű mozgás hatására „stressz-kondíciód” is erősebb lesz az átlagosnál. Ha hetente egy két alkalommal kiereszted a fáradt gőzt, terhelésed is fokozottabb lesz, ami segíti, hogy még nap végén is bírd az ügyfeleket.

A feszült idegek kisimítására bizonyítottan jó hatással vannak azok az óratípusok, ahol már nem arra kell figyelned, hogy kedves és türelmes légy, hanem szabadon püfölheted a boxzsákot vagy üthetsz, rúghatsz a levegőbe, miközben senkihez nem kell alkalmazkodnod és senkire nem kell figyelned.

Ürítsd ki a fejed, ha pénzügyi területen dolgozol

A pénzügyes segíti a gazdasági vezetés munkáját, nyilvántartja a számlázásokat, intézi a pénzügyi műveletekkel kapcsolatos bizonylatokat, rögzít, egyeztet, értékel, pénzügyi rendszereket ellenőriz, összeállítja az éves mérleget, elemez… Röviden, számokkal van tele a feje a nap végére. A zárt irodában való ülés nemcsak a gerincet terheli meg hanem az elmét is, a számítógépes munka pedig fárasztja a szemeket. A pénzügyek világa pszichés felkészültséget igényel és sok stresszfaktort tartalmaz – rövid határidők, feladatok felhalmozódása, időszakos túlterheltség.

Mit tehetsz az egészségedért?

Az ilyen munkakört betöltőkre jellemző a rugalmasság, figyelem, kitartás és a szabálykövetés. Mi is lehetne jobb, mint egy lazító jóga órán kitisztítani és teljesen kiüríteni a fejed? A legjobb módja az aktív pihenésnek munka után, ha a testet nyújtó, lazító, de egyben erősítő feladatokkal, az elmét pedig meditációval töltöd fel a következő napra. A rendszeres, mentális egészséget is támogató mozgásformák tökéletesen tudnak illeszkedni a pörgős hétköznapokhoz és szinte szükségesek is, hogy ne menjen az agyadra a sok számolás és ügyintézés.

Az egyénre szabott mozgásprogram támogatja a munkavállalók egészségét, ami pedig jó hatással van a vállalat működésére, ezért fontos, hogy a következő évi büdzsé tervezésekor ne maradjon ki a sport programra szánt támogatás megszervezése sem.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey