Így vértezd fel a tüdődet a betegségekkel szemben

Így vértezd fel a tüdődet a betegségekkel szemben

Azt már tudjuk, a koronavírus elsősorban a légutakat, tüdőt támadja. Sajnos nem létezik olyan légzőtorna, ami biztonsággal megakadályozná a fertőzést, de a megelőzés érdekében azért tehetünk.

Kis-Velicsek Annamária gyógytornásszal beszélgettünk arról, hogyan tarthatjuk jó kondiban tüdőnket, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.

Természetesen az előírt óvintézkedések betartása továbbra is nagyon fontos, így ha tehetjük, maradjunk otthon, mindig alaposan mossunk kezet, tartsuk a távolságot és fertőtlenítsünk. Ezeken felül tüdőnket is védhetjük, méghozzá több fronton is. Az egyik talán legfontosabb, hogy ha eddig nem tettük, most hagyjunk fel a dohányzással, ugyanis a járvány megjelenése óta eltelt időszakban már kimutatták, hogy a dohányzás negatívan befolyásolja a betegség lefolyását és kimenetelét. A tüdő funkcióját, kapacitását, térfogatát növelhetjük tornával, főleg a kardiomozgás felel meg erre, mint a biciklizés, úszás, futás. De sokat tehetünk tüdőnk egészségének védelmében azzal is, ha a légzőmozgásokban résztvevő izmokat eddzük, úgynevezett légzőtornával.

„A légzőtornával nemcsak ezen izmok erősítése, vagy nyújtása a célunk, hanem a mozgás és a levegővétel szinkronizálásával a tüdőnk azon részeit is próbájuk átszellőztetni, amik egyébként nyugalomban kevesebbet működnek. A tréning egyik áldásos hatása is többek között éppen ez, hogy a szervezet a terhelés növekedésének hatására mozgósítja és kinyitja ezeket a pihenő léghólyagocskákat, azokat is munkára fogja, átszellőzteti, sőt tisztítja.”

A légzőgyakorlatokra néhány példa:

– kényelmes, vállszéles terpeszállásban vagyunk, karok test mellett, nyújtózunk mindkét karral magasra, tágul a mellkas, beszívjuk a levegőt, vissza letesszük a karokat, kifújjuk. Beszívás orron be és szájon ki történjen
– csípőre tett kéz az alapállás, majd jobb karral nyújtózunk balra fejünk felett, törzsünk is hajol balra, nagy levegőt veszünk, majd előre hajolunk törzzsel, hosszan kifújjuk a levegőt – ismételjünk a másik oldalra
– előre nyújtjuk a karjainkat vállmagasságban, majd jobb karral nyújtózunk jobbra hátra, nézzünk utána, forduljunk fejjel és törzzsel is jobbra hátra, ott vegyünk egy nagy levegőt, majd vissza magunk elé nyújtjuk a karokat, hajoljunk törzzsel előre, fújjuk ki a levegőt – ismételjünk balra
– kezdő hasi légzés-gyakorlat: tegyük tenyereinket a mellkas és a has határvonalára a rekeszizmunk magasságába, próbáljuk szívni a levegőt a tenyerek alá, és érezni, hogy működik a rekeszizmunk, a kezeink megemelkednek, majd hosszan fújjuk ki az összes levegőt, eközben süllyednek a kezeink

„A rekeszizom mozgása önmagában el tudja látni egy nyugalomban lévő ember oxigén igényét, azt a félliternyi levegőt, amit percenként 12-16 alkalommal be- és kilélegzünk. A rekeszizom ereje és épsége nagyon fontos, hiszen a légzési izomzat legfontosabb eleme, mely a mellüreget választja el a hasüregtől. Léteznek különböző eszközök, amikkel lehet nehezíteni a belégzést, így edzeni például a rekeszizmot.”

A mélylégzés azért is fontos, mert ezeket a mélyebben fekvő területeket csak így tudjuk átszellőztetni, arról nem is beszélve, hogy évezredek óta használt stresszcsökkentő és figyelemserkető hatású módszer is.

A korral a tüdő is öregszik, kapacitása, térfogatai csökkennek. A krónikus légzőszervi problémákat, nehézlégzést, életminőségromlást nagyon nagy százalékban a dohányzással eltöltött évek okozzák, ezért is lényeges ennek elhagyása.

Rendszeres mozgással, edzéssel, a dohányzás mellőzésével kiegyensúlyozott táplálkozással, gázok, vegyszerek kerülésével nagyon sokat tehetünk érte, hogy idősebb korunkban ez ne keserítse meg napjainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey