Home officeban sem kell lemondanotok a közös élményekről!

Home officeban sem kell lemondanotok a közös élményekről!

 Mutatjuk a megoldást!

Ahogy azt jósolták, itt is van a koronavírus járvány második hulláma, így sok munkavállaló újra home officeba kényszerült, ahelyett, hogy épp jó kis őszi csapatépítőjén venne részt. Számos kutatás bizonyította már az izoláció pszichére és egészségre gyakorolt negatív hatását, ezért addig törtük a fejünket, míg megszülettek közkedvelt csapatépítőink online verziói, hogy ezekkel is kizökkenhessünk, feltöltődhessünk és élményt gyűjthessünk még ebben a helyzetben is.
Az űrhajósoknál vagy a sarkkör kutatóknál már tudták tanulmányozni az elszigeteltség hatásait, és adatok is rendelkezésre állnak. Egy 2019-es tanulmányban például kilenc szakember agyáról készítettek MRI felvételt, mielőtt elindultak volna egy antarktiszi kutatóállomásra, majd az ott töltött 14 hónapot követően megismételték azokat. Az eredmények rendkívül beszédesek: mindenkinél jelentős méretcsökkenést tapasztaltak a hippocampusban, azon belül is főleg a gyrus dentatus területén, agyunk egyetlen olyan részén, ahol felnőtt korban is új idegsejtek termelődnek. Alexander Chouker, az University of Munich munkatársa szerint az izoláció nemcsak az agyat, de az egész testet érinti. Negatívan hat az alvásunkra, az anyagcserénkre, az immunrendszerünkre, sőt a hormon- és idegrendszerünkre is.
Bár a koronavírus járvány miatti elszigeteltség nem egyenlő egy űrutazással, a negatív hatásokat már vizsgálják, főleg, hogy itt egyéb stresszfaktorok is jelen vannak, például a megbetegedéstől való félelem, a munkahely elvesztésétől való félelem, a magány, hogy csak párat említsünk. 75 ország, 200 kutató és több nemzetközi és nemzeti szervezet vesz részt abban a projektben, amely a koronavírus és a járványhelyzet testi-lelki jólétre gyakorolt hatásait kutatja. Dr. Bitter István, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának professor emeritusa szerint azért is fontos a pandémiának ezt a vetületét is vizsgálni, mert korábban természeti katasztrófák esetében például megfigyelték, hogy sokaknak romlanak a már meglévő, krónikus betegségei és mentális problémái, másoknál pedig ekkor derülhetnek ki ilyen betegségek.
Szóval az tény, hogy az izolácó, a hosszútávú karantén nem hat jól ránk, arról nem beszélve, legyünk extrovertáltak vagy introvertáltak, mivel emberek vagyunk, társas kapcsolatokra szükségünk van. A régóta home officeban dolgozóknak így felüdülés lehet egy online csapatépítő, ahol – még ha csak virtuálisan is -, de közösségben érezheti magát az ember, miközben remekül szórakozik.

Íme a választék:

1. Online geocaching 
A hagyományos GPS készülékek használata helyett az útvonal pontokat a saját telefonotok segítségével kereshetitek fel. Az első helyszín koordinátáit mi küldjük el nektek, a többit már nektek kell megtalálni. A program természetesen testre szabható, így egy egyszerű sétát, egy hosszabb túrát, de akár egy különféle elemekkel tarkított programot is összehozhatunk nektek.
2. Kartonbútor építés
A kartonbútor építés a rendezvényeinken, tréningeinken már jól bevált koncepció, így hiszünk benne, hogy otthoni körülmények között is jó szórakozást nyújt. A szükséges alapanyagokat: kartonpapírt, ragasztószalagot, ragasztót mi biztosítjuk. A ti feladatotok, hogy szabadjára engedjétek a kreativitásotokat és olyan bútorokat alkossatok, amelyek nem csak használhatóak, de szépek, érdekesek is. Természetesen mi is szolgálhatunk nektek egy-két jó ötlettel. A felhasznált anyagok környezetbarátak, újrahasznosított papírral dolgozhattok, és a megmaradt anyagot, hulladékot mi el is szállítjuk. Nektek más dolgotok sincs, mint alkotni és megosztani alkotásotokat a többiekkel.
3. Képalkotás GPS sport applikációval
Az olyan időszakokban, amikor munkánkat otthonról végezzük, a mozgás még nagyobb hangsúlyt nyer. Ezt kihasználva van lehetőség a munkavállalók közötti kohézió erősítésére, a csapat összhangjának fenntartására. A futás talán a legnépszerűbb egyéni sportág napjainkban, így egy ezzel a mozgásformával kapcsolatos feladatot találtunk ki nektek. A ti dolgotok, hogy megfűszerezzétek a mindennapi mozgást és azokat egy telefonos applikáció segítségével rögzítsétek úgy, hogy az adott nap tematikájának megfelelő rajzot adjon ki a napi séta, kocogás vagy futás útvonala. A program időtartama alatt minden napra készülünk valamilyen témával, amelyeken belül mindenki szabadjára engedheti kreativitását.
4. Képzeletbeli akadálypálya
A résztvevőket 3-4 fős csapatokra osztjuk. A csapatok közül egy fő lesz az, aki az akadálypályán végighalad majd. Ezt tulajdonképpen bárhol megteheti, ahol rendelkezésre áll a megfelelő méretű mozgástér, legyen szó a saját kertről vagy akár parkról, sportpályáról. Az ő feladata nem lesz más, mint bekötött szemmel végigmenni azon a képzeletbeli akadálypályán, amit neki alkottunk. Az instrukciókat tartalmazó hanganyagot hallgatva követi az utasításokat, átugrik a nem létező palánkokon és átmászik a kúszófolyosókon. Persze ezeken felül azért tartogatunk még néhány meglepetést is. A pálya teljesítését egy családtag, vagy barát segítségével rögzíti, majd az így elkészült videót megosztja csapattársaival. Az ő feladatuk a képzeletbeli pálya lehető legpontosabb rekonstruálása lesz a látottak alapján. A csapatok akár versenyezhetnek is.
5. Online nyomkeresős játék
A nyomkeresés remek alkalom lehet akár home officeban dolgozva is egy kis kikapcsolódásra, egy nagy sétára a városban, vagy akár az agytekervények megmozgatására. Szívesen segítünk tematikus feladatsorok összeállításában, bármely környezetben, bárhol az országban.
6. Óriás festmény
Szállítunk neked egy szettet, amivel elkészítheted a festményedet, és egy kis képet, amit a vászonra kell másolni, törekedve a pontosságra és az arányok megtartására. Mindenki egy nagy kép egy-egy részletét festi meg, így miután mind elkészítettétek a műveket, ezeket az irodában, munkahelyen összeállítva kiderül, min is dolgoztatok a tréning folyamán.
Az online csapatépítőkről még több infót találtok weboldalunkon, ahol meg is tudjátok őket rendelni.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey