Úgy segítenek a munkavállalón, hogy közben a vállalatnak anyagi sikert hoznak

Úgy segítenek a munkavállalón, hogy közben a vállalatnak anyagi sikert hoznak

Gondolhatnánk, hogy ilyen nem is létezik, pedig az EMEGY, azaz az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület már 23 éve azon dolgozik, hogy a Magyarországon dolgozók a jelenleginél jobb testi, lelki és szellemi egészséggel végezhessék munkájukat, és ezzel hozzájáruljanak az adott cég sikerességéhez. A megújult csapat – tele a szakmájukban legprofibb szakemberekkel – célja, hogy hatékonyan teljesítő, testileg és lelkileg egészséges emberek lepjék el a munkahelyeket, a stresszes, túlhajszolt, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek helyett. És, hogy miért éri meg ez a cégeknek, és hogy hogyan is csinálják mindezt? Arról az egyesület elnökével, Horváth Emil Lászlóval beszélgettünk.

Az EMEGY-nél pontosan tudják, hogy a jó munkaerő megtartása komoly feladatot ró manapság a munkáltatóra, és hogy ez leginkább a munkavállalói jóllét megvalósításával érhető el, így a képlet egyszerű: ha jól van a munkavállaló, hatékonyabban végzi a munkát, kevesebbet beteg, így kevesebbe kerül, sőt profitot termel és ez sajnos fordítva is igaz.

„Egy panaszokkal küszködő, egészségtelen életmódot folytató, megfásult, fáradt dolgozó egészség szintje alacsony. Hangulata és viselkedése kiszámíthatatlan, teljesítménye ingatag. Ha rosszul érzi magát a munkavállaló, gyakran lesz beteg, gyakoribbak a munkahelyi balesetek, és ez költséggel jár az egyén, a munkáltató és az állam számára egyaránt. Ezért a munkahelyi egészségmegőrzés szerves részét kell képezze a vállalati stratégiának”

– mondta Horváth Emil, az EMEGY elnöke.

Számtalan cég ígér könnyű sikert különböző programjával, azonban szakmailag alátámasztott, valóban működő programok csak elvétve vannak. Az EMEGY-nél a munkahelyi egészségmegőrzés legkiválóbb szakemberei dolgoznak, többük közt orvosok (foglalkozás-egészségügyi, belgyógyász, pszichiáter), munka- és szervezetpszichológus, munkavédelmi szakértő, egészségfejlesztő szakpszichológus, tanácsadó szakpszichológus, egészségügyi közgazdász, egészségfejlesztő, dietetikus, gyógytornász, mentálhigiénés, coach, tréner, facilitátor, vagy például a Sportkártya koncepció kidolgozója – így tudnak hatékony tanácsot adni, hogy az adott céget melyik wellbeing program fejlesztené a legeredményesebben.

„Teljesen általános, hogy az autóflotta karbantartására – vagy manapság a homeoffice kiépítésére – többet költenek a cégek, mint a munkavállalóik egészségben tartására. Azonban az egészségünk és ezzel együtt üzleti sikerünk nem szerencse kérdése, hanem tudatos döntések eredménye. Ezt sokkal hatékonyabbá tehetjük, ha átgondoltan, más fontos agendákkal együtt, összehangolva tervezzük és ez az, amiben az EMEGY segít”

– mondta az EMEGY elnöke.

Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület azon hatás-mechanizmusok feltárására törekszik, amelyek egy új egészségminőségi szemlélet kialakuláshoz, tartós tudatformáláshoz kínálnak a gazdasági növekedés tekintetében is eredményes és komplex megoldást.

„Nem csak a testi, de a lelki egészségre is nagy figyelmet fordítunk. Célunk az egészséges és biztonságos munkahelyi környezet létrehozása, a társadalmilag hasznos önmegvalósítás, az egészségesebb pszichikai környezet és a stresszhatások csökkentése is, és természetesen az alapvető cél, hogy az állampolgár egészsége biztosított legyen a munkahelyen kívül is.”

Az EMEGY az orvostudomány (foglalkozás-egészségügy, addiktológia, belgyógyászat, kardiológia, onkológia, gasztroenterológia, pszichiátria) munkavédelem, sporttudomány, munkahigiéné, human resources, egészségfejlesztés, pszichológia (egészség, munka, szervezet és általános), mentálhigiéné, vállalati coaching, és járványügyi intézkedési tanácsadás területén tud szakmai segítséget nyújtani. A programjaik vállalat specifikusra szabottak, és például az egészséges étkezés, rekreációs és mozgásos programok, dohányzás leszokásban való támogatás, vagy a jó közérzet elérésén felül olyan területeket is érint, mint érzelmi kiegyensúlyozottság, nyitottság az újra, vagy a változásokhoz való alkalmazkodás.
A jelenlegi covid-helyzetben még jobban felértékelődött az egészség, sokkal többet, több helyen és többen beszélnek róla, kampányolnak mellette, mint korábban. A járványhelyzet egy új működési rendet teremtett, tele, az átlagember számára új ismeretekkel, megtanulni valókkal, és ezekhez való alkalmazkodással. Az EMEGY elnöke szerint ez az egészségfejlesztés jövőjére is hatással lesz.

„Úgy vélem, hogy a jövőben a kórház- és intézményközpontú egészséggondozás helyett a közösségi alapokon nyugvó gondoskodás, valamint az egészségügyi és szociális ellátások integrációja fog nagyobb szerepet kapni. Ebben nagy szerepe lesz az olyan szervezeteknek, mint az EMEGY. Meglátásom szerint előbbre fog mozdulni az e-egészségügy, a különböző digitális és mesterséges intelligencia megoldások, a kutatás-innováció, az egészségnevelés, valamint a munkahelyi egészség és biztonság. Speciálisan a munkahelyi egészségfejlesztést vizsgálva elsőként az jut eszembe, hogy manapság nem is feltétlen munkahelyi, hanem munkavállalói egészségfejlesztésről beszéljünk. Legalábbis azokat a munkahelyeket tekintve, ahol mód és lehetőség van az otthoni munkavégzésre. Nagy kihívásnak tartom például a jövőben, az állandósulóan otthonról dolgozó emberek egészségét nem csak fejleszteni, hanem megtartani. A digitális és mesterséges intelligencia alkalmazása szép és jó, sok előnnyel jár. Ám ezek még inkább oda ragasztják az embereket a monitorok, képernyők elé, és elszigetelik őket egymástól szociálisan, érzelmileg egyaránt. Futhat emberünk a Margit-sziget körül köröket, ahányat csak tud, ha mindezt úgy teszi, hogy közben is elszigeteli magát a digitális eszközeivel, nem érintkezik senkivel szociálisan és direktben. Előbb-utóbb érzelmi sivárság, lelki gondok, zavarok is kialakulhatnak. Ma még mindig több az olyan személyiség, akik kint keresik problémáik okozóit és megoldásait. Ezért várható a még gyakoribb munkahelyváltás fokozódása. A munkahelyi színtér még kiemelkedettebb területté válik az egészségfejlesztés jövőjét tekintve, már csak abban is, hogy megtartsák a szervezetek a munkatársaikat.”

Ha úgy érzi, az ön cégének is iránymutatásra lenne szüksége, hogyan tudná azt egészségesebbé és ezzel sikeresebbé is tenni, forduljon az EMEGY-hez bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey