Egészségfejlesztés? Egyszerűen megéri!

Egészségfejlesztés? Egyszerűen megéri!

Napjainkban kulcskérdéssé vált a dolgozói jóllét támogatása, ám ennek módja és eredményessége gyakorta bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Munkáltatóként miért és mit tehetünk a dolgozói fittség eléréséért és fenntartásáért?

Egészséges, hatékony és motivált – így jellemezhetnénk az ideális munkaerőt. A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések redukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében. Pedig az egészségfejlesztés megtérülését már a kilencvenes évek elején bizonyították: egy kanadai tanulmány szerint 25 százalékos növekedés a dolgozók fizikai aktivitásában, össztársadalmi szinten 0,25–1,5 százalékkal növeli a munkaerő termelékenységét.

A kutatást számos vállalat is alátámasztotta: az Union Pacific Railroad mozgásprogram bevezetésének hatására 80 százalékkal nagyobb termelékenységről, valamint 75 százalékkal jobb koncentrációképességről számolt be, a Johnson & Johnson eredményei a munka iránti pozitív attitűdváltozást hangsúlyozták, a NASA-nál pedig 12,5 százalékkal jobb állóképességet, növekvő kitartást és javuló döntéshozatali képességet mértek.

A legfontosabb trió: sport, táplálkozás, mentális egészség…

Magyarországon, a munkahelyi egészségfejlesztés főként ergonómiai fejlesztésekben valósul meg, de a legsikeresebb dolgozói jóllétre fókuszáló projektek több területet foglalnak magukban. A sportolási lehetőség biztosítása mellett szerepet kap a táplálkozás, valamint a mentális egészségre való odafigyelés is.

Míg a sport szempontjából a legjobban működő programok az irodai torna, valamint a házi kupák és sportnapok szervezését, akár – a munkáltató támogatásával – sportegyesület alapítását foglalják magukban, addig az egészséges étkezésre való ösztönzés a vállalati kultúrába beépülve a leghatékonyabb. Az egészséges táplálkozás iránt érzett felelős viselkedés a céges konyhában, a kihelyezett étel és ital automatákban, valamint a tárgyalókban elhelyezett ételek minőségében is megmutatkozik.

A mentális egészség területén nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy magyar emberek életéveik 13%-át élik betegen, melynek okát, egy kelet-közép európai felmérés alapján, a munkaadók 58%-a a fokozott stresszben látja. A stressz valóban kulcskérdés: a magyarok 40%-a esik át életében valamilyen szintű depresszión, így nem meglepő, hogy a stressz és annak megfelelő kezelése közüggyé nőtte ki magát. Érdekes tény, hogy a depresszió kialakulásakor csupán 10%-ban játszanak szerepet az aktuális életkörülmények, szakértők szerint ugyanis 40-40%-ban a tanult viselkedéstől, valamint genetikától függ. A munkavállalók mentális jóllétének megőrzéséért a kampányszerű programok, konkrét segítség megnevezése, tréningek, valamint felmérések tesznek a legtöbbet.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey