A vállalatnak is jót tesz a rendszeres sportolás

A vállalatnak is jót tesz a rendszeres sportolás

Kétszeres, akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van.

Minden egészségfejlesztő programra költött dollárral 3,27 dollár egészségügyi kiadás és 2,73 dollár hiányzás miatti kiadás spórolható meg hosszú távon – derül ki egy nemzetközi kutatásból. Több felmérésből is bebizonyosodott, hogy nem csak az egyén számára, hanem gazdaságilag is kifizetődőek a munkahelyi egészség- és mozgásprogramok.

A sport támogatása mellett szól az is, hogy a jelen gazdasági helyzetben kiemelt szerepet kap a munkaerő teljesítménye. Egy egészséges és elégedett alkalmazott pedig bizonyítottan produktívabb, kreatív és innovatív munkát képes végezni.

Nem elhanyagolható a rendszeres mozgás és a munkahelyi stressz kapcsolata sem: számos tanulmány kimutatta, hogy az aktívan sportolók kevesebbet idegeskednek, és jobban kezelik a stresszhelyzeteket is. Utóbbiakból pedig akad bőven a cégeknél: az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 2013-as jelentése szerint ugyanis az európai munkavállalók több mint fele gondolja úgy, hogy munkahelyén általános jelenség a stressz, 55 százalékuk pedig azt vallotta, hogy ezt egyáltalán nem kezelik jól a vállalatoknál. A rendszeres mozgás támogatása és az arra való figyelemfelkeltés nem a kezelésben, hanem a stressz, a feszült légkör kialakulásának megakadályozásában nyújt nagy segítséget.

A munkahelyi sport támogatásának egyik leggyakoribb és legkézenfekvőbb formája, ha juttatásként kombinált bérleteket biztosítunk a munkavállalók számára. Ilyen kombinált bérlet a Sportkártya is, mellyel országszerte több mint 200 helyen választhatunk a fitnesz- és wellnesskomplexumoktól kezdve a squashon át a jógáig számtalan mozgásforma közül. Legjobb benne, hogy nem kell meghatároznunk konkrét mozgásformát a munkavállalónak, maga választhatja ki a számára legszimpatikusabbat, akár kombinálhatja is.

A 2013-as Legfittebb Munkahely felmérés szerint legtöbben az időhiány miatt nem sportolnak rendszeresen hazánkban. A munkahelyhez közeli sportolási lehetőségek biztosításával a Sportkártya ezt a problémát is át tudja hidalni, csakúgy, mint a második és harmadik helyen kifogásként említett pénz és a megfelelő lehetőségek hiányát.

„A Sportkártya alapvető célja a rendszeres és változatos mozgás támogatása mellett egyfajta szemléletváltás elősegítése is hazánkban. Fontosnak tartjuk, hogy a kis- és középvállalkozásoktól a nagyvállalatokig minden magyar cég felismerje a mozgás támogatásában rejlő hosszú távú előnyöket, és fektessen valódi energiát olyan programokba, melyek dolgozói egészségének megőrzésére irányulnak” – nyilatkozta Czakó Márton, a Sportkártya koncepció kidolgozója.

2010-es bevezetése óta mára több mint 13 ezer aktív Sportkártya-használó van hazánkban, a kombinált bérletettel rendelkezők száma pedig évről évre növekszik. A kártya tulajdonosainak elégedettségét jól mutatja, hogy negyedük már több mint 2 éve használja aktívan a szolgáltatást.

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey