Akikről érdemes példát venni – így lettek ők a legsportosabb munkahelyek

Akikről érdemes példát venni – így lettek ők a legsportosabb munkahelyek

2019-ben is kiosztottuk a Legfittebb Munkahely díjakat, idén középvállalat, nagyvállalat és közigazgatás kategóriában lehetett elnyerni. A Legfittebb Munkahely program 2013 óta segíti azokat a munkahelyeket, amelyek lépéseket tesznek munkatársaik fittségének előmozdítására és a munkahelyi jólét megteremtésére. De hogyan is működik ez a valóságban, mitől lesz fitt egy munkahely?

Bármilyen hihetetlen, ők sem ufók, ők is küszködnek időhiánnyal, dolgoznak, rohannak haza a családhoz, házimunkát végeznek. Ami viszont más, az a szemléletük. Egész egyszerűen a cégvezetők és a munkavállalók is fontosnak érzik az egészségmegőrzést, pénzt és energiát fektetnek abba, hogy mozogjanak. Ők már tudják, ez egy olyan befektetés, amivel hosszú távon mindenki jól jár.

Egyéni szinten ugyanis javul az egészségi állapot, nő a koncentrációs képesség, a munkahelyi kapcsolatok fejlődnek és csökken a stressz szint. Az előnyök vállalati szinten is megjelennek, mivel kevesebb a betegszabadság, nő a termelékenység és javul a csapatszellem. Ezeknél a cégeknél a példamutatás is fontos, így ha egy tókör lefutásáról van szó, nem kérdés, hogy a felsővezető az elsők közt indul. Így tette Czibók Zoltán, a DXC Technology Magyarország és egyben az idei Legfittebb Munkahely ügyvezetője is.
Nagyvállalat kategóriában ugyanis a DXC Technology Magyarország Kft. nyert.

Az amerikai cég magyarországi leányvállalata elsőként vehette át a legsportosabb munkahelynek járó elismerést. Sokszínű sporttámogatási rendszerük lehetővé teszi a kollégák számára, hogy mindenki megtalálja a számára ideális mozgásformát. A vállalat büszke arra, hogy alapítása óta a felsővezetés mindig is elkötelezett volt a sport iránt. Kollégáik 59 százaléka sportol rendszeresen, és akad köztük olyan, aki azért jelentkezett a céghez dolgozni, mert tetszett neki, hogy ilyen sokszínű a sportélet a vállalatnál.A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt egy évben 49 százalékuk állóképessége javult. Többek között kombinált sportbérletekkel, SZÉP-kártyával és a kerékpáros közlekedés támogatásával is segítik kollégáik egészségmegőrzését, de a lift használatának mellőzésére is indítottak már kampányt az irodában. A DXC-hez belépve senki nem rökönyödik meg rajta, hogy a dolgozók labdákon ülve, vagy épp motoros asztaloknál állva dolgoznak, hogy ezzel is csökkentsék az ülőmunka okozta káros hatásokat. Rendszeresen tartanak irodai átmozgató tornát, és tavaly 250 rajthoz állást regisztráltak a különböző tömegsport eseményeken. Több verseny esetében a DXC szervezést és nevezési díj támogatást is biztosít a munkavállalói számára.


Középvállalat kategóriában az evopro group győzött, 2017 után 2019-ben is el tudták nyerni a Legfittebb Munkahely címet. A cég saját szervezésű sportegyesülettel támogatja dolgozóit a rendszeres sportolásban. A sporttámogatás ezáltal minden munkatárs számára elérhető és kihasználható. Sportnapokat szerveznek a kollégáknak, SZÉP kártyával is támogatják őket, és országos sport és közösségépítő programokon is rendszeresen részt vesznek.
„Fontosnak érezzük szervezeten kívül is megmutatni, példát mutatni, hogy érdemes a vállalati CSR középpontjába a munkahelyi egészségfejlesztést, ezen belül a sportolást és a mozgást tenni. Megtérül, ami főként azon látszik, hogy nemcsak egészséges, hanem elégedett, mi több: boldog emberek is jönnek be hozzánk dolgozni nap, mint nap! Mi lehetne ennél fontosabb szervezeti törekvés?!” – mondta Zimányi Róbert, az evopro Holding Zrt. CSR-managere és az EVOPRO Group Sportegyesületének elnöke.


Közigazgatás kategóriában 2018 után második alkalommal, 2019-ben is a Magyar Követeléskezelő Zrt. vihette el a Legfittebb Munkahely Díjat és az ezzel járó elismerést. Az MKK által fenntartott és folyamatosan fejlesztett munkahelyi sportprogrammal kollégáik 100%-a elégedett. Többek között kombinált bérletekkel, fitneszbérletekkel, és SZÉP kártyával segítik az ott dolgozókat.
„Büszkék vagyunk arra, hogy második alkalommal nyerte el Társaságunk ezt a díjat.
Ez egy kiváló visszajelzés arra, hogy ennek a támogatási formának létjogosultsága van.
Nemcsak a munkatársak egészségét javítjuk, tartjuk fenn, de a közösségi szellemre is jó hatással van. Az egészségbe mindig megéri befektetni!” – mondta dr Török Júlia az MKK Zrt. humánerőforrás-gazdálkodás csoportvezetője.

A sportban és az egészségmegőrzésben pedig az a jó, hogy mindig van hova fejlődni. Tanácsadónk szerint a legfontosabb feladat mindig a még inaktív munkatársakat bevonni a mozgásba, felkelteni azok figyelmét, illetve a sportkínálatot színesíteni, ezzel motiválni a már aktív sportolókat.

Az idő hiánya kifogást kommunikációval, edukációval lehet orvosolni. Például ha a munkáltató engedi munkaidőben sportolni a dolgozót, azzal a feltétellel, hogy a munka legyen elvégezve, akkor a kecske is jóllakhat és a káposzta is megmaradhat.

Olyan apróságokon is múlhat a mozgásra invitálás, mint hogy milyen messzire helyezzük a nyomtatót, áttelefonálás helyett átsétálunk-e inkább a szemközti irodába, lift helyett a lépcsőzést választjuk, telefonálás közben sétálgatunk, vagy úgynevezett sétáló meetingeket tartunk. És aki szkeptikus lenne atekintetben, hogy ezek mit sem érnek, azoknak van egy jó hírünk. Egy 10 éves kutatással bebizonyították, heti 75 perc (kb napi 10 perc) tempós séta 1,8 évvel hosszabb életet jelent.

Ha úgy látod, a ti cégeteknek is menne mindez, ne habozzatok, jelentkezzetek a versenyre és legyetek ti 2020 legfittebb munkahelyei!

Vélemény, hozzászólás?

Instant sport teszt
Bezár

Töltsd ki kérdőívünket!

  • Create your own user feedback survey